daszka

Witajcie !
Po dłuższej przewie wracam ponownie. Chciałabym móc napisać, że powodem nieobecności była jakaś ważna sprawa lub ewentualnie chociażby coś tak poważnego co tłumaczyłoby przerwę. Niestety. Nic aż tak dramatycznego się nie wydarzyło (z tego akurat się cieszę). Więc co robiłam?
Pogniewałam się trochę na komputer, który odmawiał posłuszeństwa przy współpracy. Ale nie ma co się złościć na rzeczy martwe (tym bardziej, że najwyższy czas nauczyć się zapisywać częściej dokumenty). A więc dzisiaj, za pośrednictwem łącza internetowego, leci do was przepis na

Śniadaniowe batoniki z bakaliami.

Po smakowitej sugestii @dotévo ciastka przeszły metamorfozę.
Córka bardzo chętnie wzięła je na drugie śniadanie do szkoły. Podsunęła także sugestię z polewą czekoladową i jest to całkiem fajny pomysł. Może spód moczony w czekoladzie? Ja uwielbiam gorzką, taką od 70% w górę, ewentualnie 60% też jeszcze może być. Ale to będę próbować następnym razem.
Batoniki robiłam już dwa razy. I za każdym razem bardzo szybko znikają.
Rdzeń przepisu jest już może wam znany EKSPRESOWE CIASTECZKA OWSIANE.
A na resztę zmian zobaczcie sami.


Składniki:

  • 100g migdałów
  • 50g orzechów włoskich
  • 20g żurawiny suszonej
  • 60g wiórków kokosowych
  • 40g rodzynek
  • 10 fig
  • 200ml mleka
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 gram płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
  • 60g cukru
  • lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g / 50ml oleju


Co pozostaje? Ruszyć do kuchni.




Przygotowanie:

  1. Bakalie - migdały,orzechy włoskie, suszoną żurawinę, pokrój na kawałki (oprócz fig). Kawałki powinny być takie jakiej wielkości lubicie jeść.
  2. Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz pokrojone bakalie wymieszaj w misce.
  3. Od fig odkrój twarde ogonki i pokrój je na duże kawałki. Umieścić je w garnuszku i zalej gorącym mlekiem. Gdy mleko w figach przestygnie, a moczone figi napęcznieją przełóż je wraz z mlekiem do blendera, wlej olej i dodaj cukier. Zmiksuj.
  4. Masę z figami dodaj do mąki i wymieszaj.
  5. Blachę wyłóż papierem. Użyłam blachy 22cmx27cm.
  6. Ciasto przełóż na blachę i wyrównaj.
  7. Piecz około 30 minut sprawdzając czy brzegi są przyrumienione.
  8. Po upieczeniu wyciągnij upieczone ciasto chwytając za papier.
  9. Położyć na desce i pokrój na kawałki.

Instrukcja ze zdjęciami



  • Przygotuj potrzebne składniki



  • i oczywiście figi




  • Bakalie - migdały,orzechy włoskie, suszoną żurawinę, pokrój na kawałki (oprócz fig). Kawałki powinny być takie jakiej wielkości lubicie jeść.


  • Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz pokrojone bakalie wymieszaj w misce.


  • Od fig odkrój twarde ogonki i pokrój je na duże kawałki.



  • Umieść je w garnuszku i zalej gorącym mlekiem. Gdy mleko w figach przestygnie, a moczone figi napęcznieją, przełóż je wraz z mlekiem do blendera, wlej olej, dodaj cukier i zmiksuj.




  • Masę z figami dodaj do mąki i wymieszaj.





  • Blachę wyłóż papierem (użyłam blachy 22cmx27cm) i przełóż ciasto na blachę




  • A gdy trzeba było wyrównać górę, zjawił się mały pomocnik.

  • Piecz około 30 minut sprawdzając czy brzegi są przyrumienione.



  • Po upieczeniu wyciągnij upieczone ciasto chwytając za papier.


  • Położyć na desce i pokrój na kawałki.


  • Gotowe





Twórzcie własne niezwykłe połączenia. Samodzielne pieczenie daje tyle możliwości, tyle kombinacji smakowych i tyle zabawy.

Zapraszam do przejrzenia innych przepisów. A już niedługo Tłusty Czwartek, więc na tą okazję na pewno trochę więcej będzie się działo ;-)