Rogaliki drodżowe z marmoladą
Miałam nadzieję że wiosna już zawita na dobre. Niestety nadal jest zimno i chociaż dzisiaj świeciło Słońce, co oczywiście wszystkim poprawiło samopoczucie, to jednak chłodny wiatr nieprzyjemnie przypominał, że to jeszcze zima.
W tym roku w sezonie zimowym jest mi wyjątkowo zimno. Wiem, wiem. Jest zima to ma być zimno i ja się z tym zgadzam całkowicie ale... niech ta wiosna już przyjdzie.
Całkiem przyjemne i wręcz niezbędne zrobiły się gorące herbaty owocowe z cynamonem (niestety nie rozgrzewają na długo).
Ale można także rozgrzewać się przy piekarniku. A więc do pieczenia!
I z tej terapii rozgrzewającej wyszły mi rogaliki z marmoladą :-D
Tym razem liczyłam wszystko na wadze, tak było dla mnie zdecydowanie szybciej.
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 220g mleka (użyłam napoju owsianego inka)
- 20g drożdży
- 20g cukru (4 czubate łyżeczki)
- szczypta soli
- 60g oleju
- marmolada
Przygotowanie:
- Przygotuj składniki.
- Używając przygotowanych składników zrób zaczyn drożdżowy. Drożdże wymieszaj z połową 1/3 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw zaczyn na około 10 minut by drożdże zaczęły w nim pracować.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce, zagnieć ciasto i daj mu wyrosnąć w ciepłym miejscu. Do podwojenia objętości. By przyspieszyć wyrastanie często daję miskę z ciastem do piekarnika i nastawiam na około 30-35 stopni Celsjusza. Nie zapomnij przykryć miski, inaczej ciasto obeschnie z góry.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką (lub stolnicę). Wyrób ponownie ciasto.
- Teraz czas wybrać wielkość rogalików.
Jeśli chcesz upiec duże rogaliki, to ciasto przekrój jedynie na połowę. Upieczesz z tego 12 większych rogalików.
Jeśli chcesz upiec rogaliki-przekąski to podziel ciasto na 4 części i z każdej wyjdzie po 8 mini rogalików. - Włącz piekarnik i nastaw na 180 stopni Celsjusza
- Rozwałkuj na okrągło przygotowany kawałek ciasta.
- Podziel ciasto nożem według tego jakie chcesz upiec rogaliki.
- Każdy z trójkątów delikatnie rozciągnij i posmaruj marmoladą. Zwijając dociśnij brzegi.
- Malutkie rogaliki zwijałam w ten sposób, że na końcu złączyłam razem ich rogi.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza do zarumienienia, czyli około 12-15 minut. Mini rogaliki pieką się trochę krócej.
- Gdy ostygną posyp cukrem pudrem, lub nie.
Instrukcja ze zdjęciami:
- Przygotuj składniki. Wiem, na zdjęciu jest niemała zmyłka :-D. Gdy przygotowywałam składniki myślałam że robię kolejną porcja chleba z rodzynkami i orzechami. Był jednak mały protest i wpłynął wniosek o rogaliki :-D
- Używając przygotowanych składników zrób zaczyn drożdżowy. Drożdże wymieszaj z połową 1/3 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw zaczyn na około 10 minut by drożdże zaczęły w nim pracować.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce, zagnieć ciasto i daj mu wyrosnąć w ciepłym miejscu. Do podwojenia objętości. By przyspieszyć wyrastanie często daję miskę z ciastem do piekarnika i nastawiam na około 30-35 stopni Celsjusza. Nie zapomnij przykryć miski, inaczej ciasto obeschnie z góry.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką (lub stolnicę). Wyrób ponownie ciasto.
- Włącz piekarnik i nastaw na 180 stopni Celsjusza
- Teraz czas wybrać wielkość rogalików. Od tego będzie zależeć na ile częśći podzielisz ciasto.
Duże rogaliki
Jeśli chcesz upiec duże rogaliki, to ciasto przekrój jedynie na połowę.
Upieczesz z tej porcji 12 większych rogalików.
- Ciasto podziel na dwie równe części. Uformuj z nich dwie kulki. Rozwałkuj każdą i podziel na 6 części i formuj jak a zdjęciach.
- Każdy z trójkątów delikatnie rociągnij. Nałóż marmoladę i zwiń jak na zdjęciu.
- Dociśnij brzegi rogalika by marmolada z niego nie wypłynęła.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza do zarumienienia, czyli około 12-15 minut.
Małe rogaliki
Jeśli chcesz upiec rogaliki-przekąski to podziel ciasto na 4 części i z każdej wyjdzie po 8 mini rogalików.
- Rozwałkuj porcję ciasta w formę koła grubości około 0,5 cm. Przekrój na 8 części.
- Każdy z trójkątów delikarnie rozciągnij lub ugnieć palcami by był większy i wysmaruj marmoladą. Zacznij zwijać. Brzegi dociśnij aby marmolada nie wypływała z rogalika.
- Malutkie rogaliki zwijałam w ten sposób, że na końcu złączyłam razem ich rogi.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza do zarumienienia z funkcją góra-dół przez około 10 minut.
Istnieje także dużo szybsza metoda wyrabiania ciasta na rogaliki, a jest nią wypiekacz do chleba z funkcją mieszania. W tej opcji odmierzam składniki dosypując je do pojemnika. Ustawiam wyjmowany pojemnik-formę do wypieku z mieszadełkiem na wadze. Taruję wagę i wsypuję składniki zaczynając od mąki a kończąc na drożdżach. Nie robię wtedy zaczynu drożdżowego. Ustawiam wypiekacz na program mieszania i czekam aż ciasto będzie wymieszane i wyrośnięte.
Ciasto z wypiekacza jest mięciutkie i aksamitne w dotyku. Myślę że musiałabym je naprawdę bardzo długo wyrabiać rękami by było właśnie takie. Wypiekacz jest obecnie testowany. Jak na razie sprawdza się świetnie. Były już dwie porcje chleba z rodzynkami i orzechami z przepisu …..troszkę zmodyfikowany na moje potrzeby i wyrabianie ciasta na pizzę a teraz wyrabianie ciasta na rogaliki.
I chociaż ugniatanie ciasta mnie relaksuje to jednak wolę usiąść z gorącą czekoladą w kubku i czekając na zakończenie pracy wypiekacza, patrzeć przez okno na sarny i zające zwiedzające nasz ogród.