Marchewkowe rogaliki drożdżowe
Na święto Trzech króli zrobiłam wieniec drożdżowy z bakaliami (dokładny przepis ze zdjęciami znajdziesz tutaj.
Ciasto drożdżowe z dodatkiem pure z marchewki, tak nam smakowało że postanowiłam coś jeszcze z niego wymyślić.
Uznałam że rogaliki z dżemem będą idealne. Jest to ten sam przepis ale rogaliki są zdecydowanie mniej skomplikowane.
Są niewielkie, bardzo poręczne, można zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Składniki na 32 rogaliki:
Ciasto:
- 120g obranej i ugotowanej marchewki
- 50g cukru
- 1/4 szklanki oleju – 60ml
- 200 ml ciepłego mleka lub wody [użyłam sojowego z Netto]
- 450g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie: - ulubiony dżem, marmolada lub konfitura
- Do posmarowania ciasta przed pieczeniem 1/4 szklanki mleka wymieszanego z płaską łyżką cukru.
Przygotowanie
Odmierz potrzebne składniki.
Zrób zaczyn:
Do zaczynu użyj przygotowanych wcześniej składników.
Do kubeczka wsyp czubatą łyżkę mąki, łyżkę cukru, pokruszone drożdże, wszystko zalej 1/3szklanki ciepłej wody (uważaj żeby woda nie była zbyt ciepła bo zabijesz drożdże). Wymieszaj i odstaw do urośnięcia.Do dużej miski wsyp mąkę zostawiając około 1/2 szklanki, mąka ta będzie potrzebna do kontrolowania konsystencji ciasta.
Ugotowaną marchewkę umieść w blenderze, dodaj mleko, cukier i sól. Zmiksuj na gładką masę.
Gdy zaczyn sporo urośnie czas przygotować ciasto na rogaliki.
Do miski z mąką wlej zaczyn drożdżowy, olej i mieszankę z marchewką. Zagnieć ciasto.
Każda mąka inaczej chłonie płyny więc tutaj musisz niestety zdać się na swoją ocenę.
Po wstępnym wyrobieniu ciasto zawsze wykładam na blat, by dobrze je zagnieść. Ciasto nie powinno się przyklejać do czystych rąk, ale nie może też być twarde. Łatwiej jest dosypywać mąkę do zbyt rzadkiego ciasta niż dodawać wodę do zbyt gęstego. Podziel ciast na 4 części i z każdej uformuj kulkę.
Kulki przełóż do szerszej miski wysmarowanej delikatnie olejem i przykryj ścierką. Odstaw do wyrośnięcia na około 1h. Czas ten może być krótszy, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Warto zapewnić mu ciepłe miejsce do wyrastania (ale nie gorące).
Gdy ciasto urośnie,wyciągnij jedną kulkę i rozwałkuj ją podsypując mąką na grubość ok. 3mm.
- Pokrój jak pizze, na 8 kawałków
Delikatnie naciągnij w każdą stronę trójkątny kawałek ciasta, nałóż po łyżeczce marmolady i zwiń w rogalik. Staraj się zwinąjać tak aby marmolada nie wypłynęła ze środka.
Naprawdę, sprawnie to idzie a czas leci wesoło, gdy ma się w kuchni gdy ma się małego pomocnika dopytującego czy można już jeść. Nie pamiętam już ile razy odpowiadałam na pytanie że jeszcze są nieupieczone :-D.
Przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia. U mnie jest to czas około 30 minut by nagrzać piekarnik do temp 180*C
Gdy rogaliki wyrosną, posmaruj wierzch mieszanką mleka i cukru.
Piecz na środkowej półce przez około 20 minut na programie góra-dół. Pilnuj by nie spiekły się. Każdy piekarnik jest inny dlatego doglądaj swojego wypieku nie otwierając drzwiczek.
Jeśli skórka będzie lekko rumiana, to znak, że są już gotowe. Uważaj na spód rogalików, który może się przyrumienić wcześniej. Miałam tak z pierwszą blachą rogalików, skórka przyrumieniła się bardzo ładnie, ale dół rogalików przypalił się, następne rogaliki już doglądałam czy się nie przypalają.