ZUPA KREM Z PORA
Zupy typu krem, to mój ulubiony rodzaj zupy. Wymieszane ze sobą smaki różnych warzyw, tworzące całość, której nie ma w zupie z kawałkami warzyw. Groszki ptysiowe, makaron, grzanki, paluszki chlebowe, chipsy warzywne i pewnie jeszcze wiele innych możliwości, zmienia efekt końcowy. I chociaż danie to samo, to jednak inne. Zupy z pokrojonymi warzywami nie są wcale gorsze, o nie! Ale zdecydowanie inne. Faworytem, na chwilę obecna, jest zupa krem z pora.
Składniki:
- ziemniaki 2 duże lub cztery małe
- 1 por
- 2 cebule
- 3-4 kłącza topinamburu
- zielona cebulka
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz do smaku
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
dodatkowo: - bułka kajzerka
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- cebulę pokrój i zeszklij na oleju, dodaj pieprz. Do smażącej się cebuli dodaj poszatkowany topinambur i pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez chwilę dodaj pokrojone ziemniaki.
- Zalej warzywa wodą i dodaj pokrojony por.
- gotuj do warzywa do miękkości
- Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj je na gładki krem.
Jeśli miksujesz w blenderze kielichowym miksuj małymi porcjami, gorąca zupa zazwyczaj chce nachalnie wydostać się z kielicha i wylądować wszędzie dookoła.
- Do zup krem przygotowałam podsmażane kawałki kajzerki.
Bułkę pokrój w plastry.
- Olej lub oliwę rozgrzej na patelni, dodaj pokrojony ząbek czosnku. Pamiętaj by nie grzać patelni zbyt mocno. Ułóż na patelni kawałki bułki i obsmaż z dwóch stron.
Bułki przypiekane na suchej patelni lub w tosterze też się sprawdzą ;-)
Przed podaniem, posypałam zupę drobno krojoną cebulką i odrobiną papryki wędzonej.