daszka

ZUPA KREM Z PORA



Zupy typu krem, to mój ulubiony rodzaj zupy. Wymieszane ze sobą smaki różnych warzyw, tworzące całość, której nie ma w zupie z kawałkami warzyw. Groszki ptysiowe, makaron, grzanki, paluszki chlebowe, chipsy warzywne i pewnie jeszcze wiele innych możliwości, zmienia efekt końcowy. I chociaż danie to samo, to jednak inne. Zupy z pokrojonymi warzywami nie są wcale gorsze, o nie! Ale zdecydowanie inne. Faworytem, na chwilę obecna, jest zupa krem z pora.

Składniki:

  • ziemniaki 2 duże lub cztery małe
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 3-4 kłącza topinamburu
  • zielona cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz do smaku
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia
    dodatkowo:
  • bułka kajzerka
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia



  • cebulę pokrój i zeszklij na oleju, dodaj pieprz. Do smażącej się cebuli dodaj poszatkowany topinambur i pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez chwilę dodaj pokrojone ziemniaki.
  • Zalej warzywa wodą i dodaj pokrojony por.
  • gotuj do warzywa do miękkości
  • Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj je na gładki krem.
    Jeśli miksujesz w blenderze kielichowym miksuj małymi porcjami, gorąca zupa zazwyczaj chce nachalnie wydostać się z kielicha i wylądować wszędzie dookoła.



  • Do zup krem przygotowałam podsmażane kawałki kajzerki.
    Bułkę pokrój w plastry.



  • Olej lub oliwę rozgrzej na patelni, dodaj pokrojony ząbek czosnku. Pamiętaj by nie grzać patelni zbyt mocno. Ułóż na patelni kawałki bułki i obsmaż z dwóch stron.




Bułki przypiekane na suchej patelni lub w tosterze też się sprawdzą ;-)

Przed podaniem, posypałam zupę drobno krojoną cebulką i odrobiną papryki wędzonej.