daszka

Raz w tygodniu, razem z dziećmi jadę do Wadowic. Syn ma wtedy zajęcia logopedyczne Ja razem z dwoma córkami chodzimy w okolicach Rynku.
Kawiarnie i piekarnie, restauracje i pizzerie, kuszą smakowitymi zapachami. Jest to zdecydowanie pora obiadowa i dzieci domagają się czegoś do zjedzenia. Nie jest to jednak takie proste gdy dwójka młodszych dzieci ma alergie (starsza córka już wyrosła, jedynie laktozę nie za bardzo toleruje).

Na takie wyjazdy dzieci najczęściej zamawiają drożdżowe racuchy z jabłkami lub mini pizze.
Dziś były drożdżowe racuchy. Zrobiłam z podwójnej porcji, więc na zdjęciach jest więcej składników niż w przepisie.
Naleśniki nie są zbyt słodkie bo zawsze posypujemy je cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki na około 15 sztuk:

  • 250g mąki pszennej
  • 15g drożdży świeżych
  • 250ml ciepłego napoju roślinnego (użyłam owsianego)
  • 50 ml oleju
  • 35g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Odmierz składniki.

Z przygotowanych składników zrobić zaczyn drożdżowy. W dużym kubeczku lub garnuszku (drożdże dużo wyrośnie) wymieszaj 1/4 szklanki ciepłego napoju warzywnego, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, następnie dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. Odłóż zaczyn, aby drożdże zaczęły działać.

Jabłka pokrój w cienkie plasterki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej obrać.

Gdy zaczyn urośnie czas przygotować ciasto.

Mąkę wsyp do miski, zrób na środku wgłębienie. Pozostały napój owsiany wymieszaj z cukrem i podgrzej jeśli ostygło by było ciepłe ale nie gorące.
Do miski z mąką dodaj mleko z cukrem, sól, olej, oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystko razem dokładnie. Dodaj jabłka i znów wymieszaj.

Przykryj ciasto i pozostaw aż będzie dwa razy większe.

Czas usmażyć racuchy drożdżowe.
Będzie potrzebna do tego patelnia z pokrywką. Na patelnię nalej olej tak by przykryć jej dno. Rozgrzej dość mocno olej a następnie skręć moc palnika. Smaż na małej mocy.
Weź dwie łyżki i zamocz je w oleju ( co jakiś czas będzie trzeba je ponownie moczyć by ciasto nie kleiło się do nich zbyt mocno).

Łyżką nabieraj ciasto i kładź je na patelnię pomagając sobie drugą łyżką. Na patelni rozłóż ciasto na grubość około 1cm. Smaż racuchy drożdżowe pod przykryciem. Gdy będą rumiane od spodu obróć je. Gdy patelnia będzie taka filmy dolej oleju.

Racuchy najczęściej podaję posypane cukrem pudrem, ale świetne są także z sosami owocowymi, dżemem i pewnie z wieloma innymi dodatkami.


Dziękuję za przeczytanie i życzę wszystkim słonecznych dni ;)