daszka

Ekspresowe ciasteczka owsiane z mąką żytnią, bez mleka i bez jajek



Ciasteczka to świetna przekąska do pracy i szkoły. Trzeba przyznać że czasami rzeczy proste są najlepsze a już na pewno szybkie.
Przepis na te ciasteczka znalazła moja mama. Upiekła je i poczęstowała nas nimi podczas ferii zimowych których część spędzaliśmy w moim rodzinnym domu. Dzieci były zachwycone.
Ciasteczka są super proste i podobno gotowe w 30 minut ( z robieniem zdjęć tyle nie wychodzi :-D ). Jedyna zmiana jaką zrobiłam to zmniejszenie ilości cukru. Większość przepisów jest dla mnie po prostu za słodka. Więc jeśli lubicie słodsze ciastka ( chociaż i te z oryginalnego przepisu nie są przesłodzone)albo chociaż takie standardowe to dodajcie cukru. Na stronie www.foodpornveganstyle.blogspot.com skąd pochodzi przepis, jest 1/2 szklanki cukru.
Skoro ciasteczka nie zawierają jajek to spokojnie możecie spróbować trochę surowego ciasta czy jest wystarczająco słodkie.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki [170g] mąki żytniej pełnoziarnistej
3/4 szklanki [60g] wiórków kokosowych
1/2 szklanki [50g] płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki [60g] cukru
1/3 szklanki [50ml / 40g] oleju
1/2 szklanki [100ml / 100g] mleka roślinnego

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.


  • Mąkę, wiórki kokosowe, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce



  • Dodaj olej i mleko. Wymieszaj. Ciasto będzie kleić się więc trzeba chwilkę odczekać by mąka i płatki owsiane wpiły nadmiar mleka.

  • 4.Blachę wyłóż papierem do pieczenia
    uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z kulek spłaszcz i ukształtuj w rękach. Moje ciasteczka miają około 8mm i z zewnątrz są chrupiące a w środku są miękkie więc jeśli lubisz chrupiące całe ciasteczka (łącznie ze środkiem) to nie rób ich zbyt grubych.


  • Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 18 minut (sprawdzaj czy nie przypiekły się za bardzo).



  • Po wyjęciu z piekarnika można przestudzić je na kratce by były bardziej chrupiące ale nie jest to konieczne, moje i bez tego wyszły świetnie.